Lionel Train Forum - Lionel Trains


Author Topic: 303 engine won't run after 50 yrs.  (Read 386 times)

TrainLarry

  • Moderator
  • *****
  • Posts: 335
    • View Profile
  • Scale(s) Modeled: 0 scale
Re: 303 engine won't run after 50 yrs.
« on: June 18, 2019, 06:50:15 pm »
Here is the parts view of the #303 locomotive.
https://trainrepairparts.com/diagramParts/4/american-flyer-300-series-4-4-2-atlantic-locomotive

Take it apart, and clean out all the old oil and grease with Naphtha. Clean all the wheels with Naphtha also.

Lubricate all the gears with a model train grease, and oil all bearings with a model train oil.

The reverse unit in the tender may need servicing also. See here for a tutorial on servicing them.
http://www.portlines.com/portlinesclinic23.htm

Here is a video showing general repair procedures.
https://www.youtube.com/watch?v=a552TVMFQqQ

This should get you on your way to getting your engine running again.

Larry

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
8 Replies
678 Views
Last post January 05, 2018, 10:32:47 am
by TrainLarry
4 Replies
461 Views
Last post February 15, 2018, 02:51:46 pm
by Jo

Member Photos

Recent Threads

Re: 303 engine won't run after 50 yrs. by rep
August 15, 2019, 08:15:06 am

Lionel 61 Lamp Post by njzalaskus
August 08, 2019, 02:40:33 pm

Re: Broken SD80 pilots by TrainLarry
August 08, 2019, 09:57:16 am

Re: Broken SD80 pilots by Rudy
August 08, 2019, 06:05:08 am

Re: Broken SD80 pilots by TrainLarry
August 07, 2019, 09:40:01 pm

Menu







Donate to LTF Here

Lionel Trains

Lionel Train Forum - Model Train Forum

©2012-2019  LionelTrainForum.com